Om café Husaren:

Vi tror på den svenska kaffekulturen, med en god köttbullsmacka och en varm choklad. Därför har vi mycket väl tilltagna räksmörgåsar och andra mackor med röror.
Vi vill erbjuda en lokal med känsla och atmosfär, av antikt och historia, av goda bakverk och hett doftande kaffe. Vi har ett av stans bredaste sortiment av kakor och bakelser, ett trettiotal teer, stora vaniljdrömmar och kladdkakor som är gjorda på mycket och äkta kakao.
Men också snabba grillade mackor och härlig kraftig espresso med italienskt stuk.
Hos oss ska det finnas något för varje smak.
Det är som vackrast när människor fyller lokalen och tempot dras upp.
Vi trivs när våra kunder trivs.
Mitt allt detta virrvarr av dofter och intryck säljer vi världens största kanelbullar som inte bara är en fest för ögat utan också smakar gudomligt gott.
Väljer du att likt studenterna slå dig ner vid ett bord med en tidning eller bok eller varför inte trevligt sällskap ska du passa på att titta upp i taket. Café Husaren har ett av Göteborgs väldigt få bevarade glastak från slutet på 1800-talet. Det är helt i original och utfört i den tidens klassiska snitt med både färg och former

Historia:

Huset som Café Husaren ligger i är det vackraste i hela Haga och är från 1800-talet. Hela Huset är K-märkt och framförallt originalinteriören i caféets lokaler, som är de vackraste i hela området.
I våra lokaler har det tidigare funnits både bankverksamhet och hattförsäljning, men sedan slutet på 80-talet har det varit ett av Göteborgs klassiska caféer. Ända sedan starten har Husaren satt en prestige i att göra och sälja världens största kanelbullar.
Namnet Husaren kommer från gatan som caféet ligger på, Husargatan, som i sin tur har fått namnet på grund av Hagas historia. På 1600-talet när Sverige låg i krig med Danmark var hela Haga militärt område, därav flera gatunamn med anspelning på krig och militärer.
Husaren var en kavallerist med ursprunglig tidstypisk klädsel från Balkan, framförallt Serbien och beväpnade med sabel, lans, pistol och sköld. De första Husarerna fanns i den serbiska armén redan på 1300-talet. Sedermera importerade den ungerska armén Husaren. Den Serbiska/ungerska Husaren fanns från 1600 och 1700 talen i praktiskt taget alla europeiska länders armeér. Det ursprungliga serbiska namnet var Gusar, som på ungerska blev Huszár och på franska Hussard.
I Svenska armén fanns Husaren från 1758.

 

 
 
 
  (första sidan)              
                 
   
Café Husaren, Haga Nygata 28, 411 22 Gbg
Tfn: 031- 136 378

Design: pikcel.se